Tips & tricks

Schone kinderen | Schone werkplek | Samen aan de slag | Baktips | Bewaren | Decoreren | Traktatie presenteren | Veelgestelde vragen

Schone kinderen 
  1. Heb je niet genoeg keukenschorten? Maak ze zelf of geef de kinderen een oud overhemd en trek dat achterstevoren aan. Zo blijven alle kleren mooi schoon.
  2. Het lijkt een open deur, maar zorg er altijd voor dat de kinderen hun handen wassen met zeep voor ze gaan beginnen. Laat ze na afloop nog een keer de handen schoon maken met water en zeep.
     
Schone werkplek
  1. Als je samen met de kinderen bakt, ruim dan na elke stap de werkplek op. Allereerst nadat je het beslag hebt gemaakt en de muffins in de oven staan.  En ook als je klaar bent met versieren. Een schone werkplek is belangrijk voor de veiligheid, kinderen kunnen tenslotte vallen als de vloer glad is. Bovendien werkt het ook een stuk hygiënischer!
  2. Houd de vloer goed in de gaten en ruim spullen die op de vloer vallen meteen op. Hoe sneller, hoe beter! Hard glazuur is een stuk lastiger te verwijderen dan zacht glazuur.
  3. Geef alle kinderen ook een nat doekje. Zo kunnen ze hun handen afvegen zonder van tafel te gaan. Als je ziet dat het doekje vies is, spoel het dan even voor ze uit in een lauwwarm sopje. Voor extra gemak kun je uiteraard ‘snoetenpoetsers’ op tafel zetten.
  4. Zorg dat de tafel waaraan de kinderen de cakejes versieren goed schoon is.
  5. Bekleed de tafel met een plastic tafelkleed (verkrijgbaar bij onder andere de Hema). Zo’n tafelkleed is zo gereinigd of je gooit het gewoon weg na het feestje!  Ze zijn in allerlei leuke dessins verkrijgbaar, zodat de tafel meteen feestelijk gedekt is.
Samen aan de slag                                              
  1. Ga je samen met de kinderen ook het beslag maken? Laat ze de eieren boven een apart kommetje breken. Zo haal je gemakkelijk de eierschalen er uit voordat het ei bij het beslag gaat.
  2. Het is belangrijk dat de eieren vers zijn. Twijfel je of ze vers genoeg zijn? Vul dan een kan met water en leg de eieren in de kan. Zakken de eieren naar de bodem van de kan, dan zijn ze goed. Blijven ze drijven? Dan zijn de eieren bedorven.
  3. Zorg dat alle ingrediënten, versiersels en bakattributen klaar staan. Zo voorkom je dat de keuken na verloop van tijd vol deeghandjes zit, omdat de kinderen op zoek gaan in de keukenkastjes.
  4. Gebruik je glazuur voor het versieren? Bereid het glazuur volgens de aanwijzingen op het zakje. Schenk de dunne glazuur in een kommetje. Zet dit kommetje in een groter bakje met warm water (au bain-marie). Het glazuur blijft zo lekker zacht en kun je daardoor gemakkelijk gebruiken tot aan het einde van het versieren. Of geef elk kind een eigen kommetje met een kwastje. Zo voorkom je dat er glazuur op het tafelkleed komt.
  5. Geef elk kind een eigen schaaltje met decoratie. Zo ontstaat er geen ruzie over wie welke decoratie mag gebruiken en heeft iedereen even veel.
     
Baktips
  1. Zorg ervoor dat eieren en boter op kamertemperatuur zijn voor je begint met bakken. Cake en muffins worden zo lekker luchtig.
  2. Houd altijd de mixtijden van de verpakking aan. Iets te kort of te lang kloppen kan er voor zorgen dat de cake inzakt.
  3. Oventemperaturen en baktijden zijn altijd richtlijnen. Ovens verschillen onderling van temperatuur. Het is belangrijk om naast deze richtlijnen jouw eigen bakervaring te gebruiken. Heb je weinig bakervaring? Dan kun je eventueel een keer test bakken.
  4. Je kunt heel gemakkelijk controleren of een cake gaar is door er met een prikker in te steken. Als de cake gaar is komt de prikker er schoon uit. Is de prikker vies, dan kun je de cake nog even vijf of tien minuten bakken.
     
Bewaren
  1. Bewaar cake, cakejes en muffins buiten de koelkast. In de koelkast drogen ze uit. Ook koekjes bewaar je buiten de koelkast.
  2. Laat het gebak, cakejes, koekjes enzovoort altijd goed afkoelen voor je het verpakt.
  3. Verpak de traktatie luchtdicht, zo blijven ze lekker lang vers. Dat kan in een speciale bewaardoos, maar een plastic pedaalemmerzak werkt net zo goed.
  4. Heb je nog chocoglazuur over? Dan kun je dit een week bewaren en een keer extra opwarmen.
Decoreren
  1. Wil je een taart of cakejes versieren met glazuur? Leg er een ruim stuk bakpapier onder. Op deze manier houd je het werkblad heel gemakkelijk schoon.
  2. Glazuur kun je mooi uitstrijken met behulp van een vochtig mes.
  3. Als je maar een klein beetje glazuur nodig hebt op elke traktatie. Zet het zakje tussendoor terug in het warme water. Zo blijft de glazuur lekker zacht en is het gemakkelijk te verwerken.
  4. Versier je de traktatie met slagroom? Gebruik een zakje Klop-Fix van Dr. Oetker. Dit zorgt ervoor dat de slagroom langer stevig blijft.
     
Traktaties presenteren
  1. Wil je de traktaties op een mooie manier presenteren? Maak de schaal, mand of serveerbak ruim van te voren klaar. Dat scheelt een hoop tijd op de dag van de traktatie.
  2. Ga je nog knutselen voor de traktatie. Maak deze knutselonderdelen ook ruim van te voren klaar. Dan heb je genoeg tijd om ze zo mooi mogelijk te maken.
  3. Traktaties kun je op een heleboel leuke manieren presenteren. Bij de recepten kun je al wat suggesties lezen. Voordat je aan het inkopen gaat, kijk eerst welk materiaal je al in huis hebt: vrolijk cadeaupapier, gekleurd papier, lint of kralen geven ook een heel leuk.
  4. De meeste cakejes en koekjes kun je een of twee dagen van te voren maken en decoreren. Glazuur en versiersels kun je prima voorbereiden. Een handige vuistregel: hoe verser de ingrediënten (bijv. met fruit of groente), hoe korter van te voren je de traktatie moet maken.
  5. Neem de traktaties en de presenteerschaal waarin of waarop ze worden uitgedeeld apart mee. Gebruik als vervoermiddel voor cakejes bijvoorbeeld een groot bakblik, gebaksdoos of laarzendoos. Leg koekjes in een ruime trommel, vervoer een komkommer met prikkers apart en steek de prikkers pas op school in de voorbereide komkommer. Heb je te weinig grote dozen, leen ze dan van een vriendin of buurvrouw.
  6. Verpak de bak of doos met traktaties in een ruime plastic zak, bijvoorbeeld een afval(emmer)zak. Neem ook de presentatieschaal  goed verpakt mee. Dan blijft het zo lang mogelijk een verrassing. En mocht het regenen, dan wordt alles niet direct nat.

Je bent hier:
Tips en tricks voor kinderfeestjes. Lees hier alles over hygiëne, veilig bakken en de presentatie van de traktaties.
accepteer cookies Wij gebruiken cookies om deze site optimaal te laten werken. Graag vragen wij jouw akkoord om gebruik te blijven maken van cookies. Meer informatie.